Fluisterverhalen             
 
Januari 2018 Ten strijde….!!

Zojuist een telefoontje gehad van de dierenartsassistente: de urine van Moira was weer helemaal zoals ie wezen moet!! Nou hartstikke fijn, want het is wel een gedoe hoor als je hond blaasontsteking heeft.

Het begon ruim een week geleden dat ze niet meer kwam als ik haar riep en als we dan eenmaal thuis waren wilde ze almaar buiten blijven.Toen ze echter tijdens de wandeling om de meter op haar hurken ging om te plassen, begreep ik pas wat er aan de hand was.

Maar ja het was zondag en dan ga je niet zo snel naar de dierenarts, moet het echt urgent zijn, want je betaalt dan voor een consult alleen al meer dan 80 euro.

Nu heeft Moira wel een ziektekostenverzekering, maar of ze voor een blaasontsteking een zondagsconsult vergoeden is maar zeer de vraag, dus hebben we tot maandagochtend doorgetobd.

Om de haverklap een plasje in de tuin, ’s nachts een paar keer opgestaan, maar toch nog een plasje op het kleed ontdekt, wat natuurlijk heel erg goed schoongemaakt moest worden omdat anders Boef er nog eens overheen zou kunnen piesen.

Want dat doen honden nou eenmaal, als mijn dochter met haar witte herder op bezoek komt, doen we eerst de deur naar de tuin even open, dan doet de herder een welkomstplasje, Boef sproeit daar onmiddellijk zijn eigen geur overheen en tot slot komt de oude Moira die de kwestie met nog een paar druppeltjes afrondt.
Daarna maakt de beestenbende gezamenlijk hun opwachting bij de deur van de kelderkast van waaruit de botjes tevoorschijn komen waarmee ze alle drie een ligplekje opzoeken.

Maar goed het werd dus maandagochtend en er moest urine opgevangen worden, anders krijg je er geen medicatie voor. Nu had ik me prima voorbereid, de avond ervoor het plastic potje opgezocht en de soeplepel al klaargelegd om het eerste plasje op te kunnen vangen.

De buitenlamp aangedaan, want het was nog donker en toen de hond op de hurken ging er gauw de lepel ondergehouden. Maar…verdorie…blijkbaar verkeerd gemikt, want er kwam niks in de lepel terecht!! Dan maar tijdens de wandeling wat proberen op te vangen en daarna snel naar het spreekuur. Dus wij op pad met plastic potje en soeplepel in de aanslag, maar Moira was zich zo van de aanwezigheid van die soeplepel bewust dat ze geen één plasje meer deed. Ik had er al een halfuur opzitten en het spreekuur zou bijna aflopen, toen ik besloot haar dan maar los te laten en er met de soeplepel achteraan te rennen.

En ja hoor uiteindelijk ging ze zitten, maar zodra ik op de plek arriveerde met de lepel was het plasje eigenlijk al klaar en bleef er voor mij alleen maar een enkel druppeltje over…!!

Maar wat dan wel een beetje hielp: ze deed het weer om de meter.

Zo heb ik tot groot vermaak van voorbijgangers ( hey, schep je daar vanavond ook de soep mee op??) achter de hond aan lopen te vangen en met hulp van meelevende wandelaars die het plastic potje voor mij vasthielden,  zo’n 20 druppeltjes weten te verzamelen. “Zo is het wel genoeg hoor”, zei de behulpzame meneer terwijl hij de inhoud van het potje kritisch bekeek: “Ik ben laborant geweest en hier kunnen ze wel wat mee!”

Dus met een sneltreinvaart naar de dierenkliniek, waar het spreekuur ondertussen al voorbij was, maar ik gelukkig toch nog even tussendoor mocht.

“Nou…. mevrouw , ” sprak de assistente misprijzend terwijl ze het potje omhoog hield: “Dit is wel zéér minimaal hoor, we zullen eens kijken of we hier wel wat mee kunnen!!” Maar uiteindelijk lukte de test toch en ja natuurlijk had de hond blaasontsteking, dat kon ook niet anders.

Ik kreeg een kuur mee naar huis met de instructie: volgende week maandag opnieuw urine in leveren voor een test, want dan kunnen we als het nodig is zonder onderbreking verder kuren.

Dus trok ik vanmorgen opnieuw gewapend met de soeplepel ten strijde, maar übung macht der meister, want het was bij het eerste plasje meteen al goed raak: een óvervolle soeplepel, wat wil een mens nog meer…!!

Hoewel er nog wel even door mij heen schoot: wat nu als ik een plasje van Boef op zou moeten vangen… die piest altijd met zo’n vaart naar links of naar rechts dat het vanaf de soeplepel terug zou ketsen, zou ik dan een emmer mee moeten nemen misschien…??