Fluisterverhalen             
juli 2018 Have a Nice Day ( Fijne Dag)
 

Stel dat je op 1 dag een paar bekenden ontmoet, een stuk of wat mailtjes krijgt, meerdere winkels bezoekt en je zou het aantal fijne dagen dat je toegewenst is bij elkaar optellen dan kun je aardig vooruit!!

Langzamerhand begon het me te storen en vanaf vandaag doe ik er niet meer aan mee, hoewel dat nog niet meevalt hoor.

Want niets is gemakkelijker dan een gesprek, een berichtje of een visite af te ronden met : nou Fijne dag hoor! Waar je met Tot Ziens de illusie kunt wekken dat je hoopt deze mens nog eens terug te zien, hetgeen niet altijd het geval is, of met doei de indruk kunt geven dat je er graag vandoor wilt, zit je met Fijne Dag als afsluiter altijd goed. De groet is vriendelijk , niet te abrupt, algemeen gewaardeerd en heerlijk neutraal.

Maar je haakt wel helemaal met de goegemeente in, er zit niks eigens meer aan en ik voelde me uiteindelijk als een soldaatje dat in het gelid staat: links, rechts en voorwaarts mars!

Misschien een vreemde vergelijking, maar het deed me zelfs even denken aan vroeger tijdens de kerkdienst waarin je alle zonden die je de afgelopen week begaan had moest belijden en daar dan vergeving voor vragen. Hoe ik ook mijn best deed, ik kon nooit iets bedenken wat me interessant genoeg leek voor zo’n hoge macht als God. Maar blijkbaar had niemand ditzelfde dilemma, want iedereen stemde er gedwee mee in en de zonden werden in het algemeen beleden, waarbij ik toch echt niet de indruk kreeg dat de mensen er werkelijk wat van meenden of er bij stil stonden. Het was gewoon iets wat erbij hoorde en ik besloot er niet meer aan mee te doen, sloot mijn ogen niet, zong niet mee en stond niet meer op, wat me natuurlijk een keiharde elleboogpor

van mijn moeder opleverde.

Maar mijn huidige dilemma is dus om een eigen afsluitende groet te vinden waarmee ik tot nu toe niet verder ben gekomen als dag, daág, doei, doeg, groetjes en aju….

Ook niet zo creatief, maar in ieder geval marcheer ik niet meer mee met de Fijne Dagen!

Terwijl het natuurlijk wel een erg leuke quote is uit de film van Forrest Gump die

tijdens zijn lange run door Amerika door een passerende vrachtwagen opspattende modder in zijn gezicht krijgt. De man die naast hem loopt is een gesjeesde T-shirt zakenman die hem in het voorbijgaan een geel shirt met de opdruk van een lachebekje aanbiedt om zijn gezicht af te vegen. Als Forrest na afloop tegen hem zegt: "Have a Nice Day" en de zakenman bekijkt de besmeurde smiley op het shirt, krijgt hij opeens het idee voor de lancering van een T-shirt reeks met de tekst 'Have a Nice Day' erop.

Persoonlijk vind ik dat die Fijne Dag enorm overgekwantificeerd en -gewaardeerd wordt en bovendien nietsontziend óver het leven van alledag heen scheert.

Want misschien wil ik geen fijne dag

maar me wentelen in zelfbeklag

of heb ik behoefte om te tieren

en deze dag lekker te klieren

door op anderen te vitten

of bij de pakken neer te zitten.

 

Wie weet heb ik heel wat te verstouwen

loopt mijn leven finaal uit de klauwen

maar steevast bij het boodschappen halen

krijg ik na het pinnen of contant betalen

vanachter elke kassa mee:

“Have a very Nice Day…”

 

Het doet me ook even denken aan mijn volkomen misplaatste interpretatie van het woord geniet dat een collega lang geleden eens op een proefwerk had geschreven dat ik in mijn postvak vond.

Het was zijn beurt om het proefwerk te ontwerpen en hij had er erg zijn best opgedaan, heel mooi geworden, maar ik zag in 1 oogopslag dat het met al die pagina's enorm veel nakijktijd zou gaan kosten. Leuk hoor, ik zag mijn vrije weekend al in rook opgaan en dan moest ik er ook nog van genieten !!

Snuivend liep ik ermee naar de conciërge die het zou uitprinten, we waren destijds nog niet zo digitaal georiënteerd, en die zei doodleuk: “Dus jullie willen de velletjes graag geniet hebben?” Ik moest er vreselijk om lachen, maar de tegenzin in het overgekwalificeerde genieten is gebleven…..

Dan geef ik toch ècht de voorkeur aan een andere quote van Forrest Gump

namelijk: Shit Happens, maar daarover in het volgende blog meer.

En voor nu: