Fluisterverhalen             
maart 2019   Alle jassen verzamelen...!!! 
 

Afgelopen week kwam mijn jassenmanie heel erg goed van pas.

’s Ochtends was het dik onder nul en moest de warmste jas aan, ‘s middags...

 

kon je bijna zonder en werd het een spijkerjasje, terwijl ’s avonds de tussendoorjas heerlijk comfortabel aanvoelde. Want jassen???

Die heb ik in vele uitvoeringen en voor elk seizoen en ieder weertype keuze genoeg. Mijn excuus voor deze verzameling is natuurlijk dat ik 2 honden heb.

Weer of geen weer, ik moet er 3 keer per dag op uit in het Nederlandse kikkerklimaat en dat 365 dagen per jaar.

Daarom hangen er ook altijd meerdere mogelijkheden voor het grijpen aan een overvolle kapstok, zodat het bij binnenkomst lijkt alsof er een heel gezin woont. Bovendien heb ik aardig wat kastruimte en doe er daarom maar zelden eentje weg.

Momenteel gebruik ik het meest de 10 jaar oude blauwe jas met de door Boef gemaakte gaatjes waar ik vrolijke plakkertjes overheen heb gestreken. Ooit bij een dure kledingzaak aangeschaft en dan zie je dus maar dat kwaliteit daadwerkelijk loont!!

Maar afgelopen herfst kreeg ik het idee om naar de Kringloop te gaan en een alternatief voor deze kapotte jas te zoeken. Lekker lang en dik moest ie zijn en ja ik vond een prachtig bordeauxrood exemplaar dat ruim aan deze eisen leek te voldoen.

Zo goed als nieuw, vrijwel niet gedragen en hij hoefde maar 14,95 euro te kosten. Dus die heb ik met een big smile meegenomen en zeer tevreden over mijn aankoop heb ik de jas een aantal weken gedragen. Toen werd het kouder en kwam ik erachter dat ie niet zo warm gevoerd was en dat mijn haarwerk steeds in de capuchon bleef hangen en dat is een heel vreemd gezicht hoor!! Prima dus als tussendoorjas te gebruiken, maar niet bij winterse kou, dan kies ik toch weer voor de ouwe blauwe.

Op storm- en regenachtige dagen moet ik soms meerdere jassen inzetten, want het duurt een paar uur voor ze droog zijn.

Waterdicht maken is geen optie, want ze moeten vanwege de modderige hondenpootjes regelmatig in de wasmachine en daarom ben ik opnieuw naar de Kringloop getogen, heb nog een reservejas voor 7,95 en een kort jasje voor uitjes met de auto voor 4,95 euro aangeschaft.

Dus dat leek me zo een prima oplossing, maar ja toen kwam de uit- en leegverkoop eraan en zag ik op een zonnige dag een prachtige mantel voor de helft van de helft met daarbovenop nog eens 10 procent korting….en ook nog precies in mijn maat…… helemaal nieuw en stond me geweldig….

Diezelfde avond had ik een toneeluitvoering van mijn jongste kleindochter en dat was meteen een mooie gelegenheid om de nieuwe mantel te showen.

Nu moet ik er wel even bij vertellen dat ik heel verstandige kinderen heb en zo mogelijk nòg verstandiger kleinkinderen die ook erg oog hebben voor duurzaamheid en milieu.

De oudste kleindochter stond mij op te wachten en zeer gestreng sprak zij mij toe: “Wat heb jij dan aan?? Je had toch die rode jas !!”

Dus ik begon over de plakcapuchon en de helft van de helft, maar daar kwam ik mooi niet mee weg:

“Onzin oma, je hebt helemaal geen extra jas nodig, je wilde hem gewoon hèbben!”

Ik was het daar natuurlijk ten zéérste mee oneens en zei dat deze in de plaats van dat autojasje van 4,95 kwam die dan weer hergebruikt kon worden en daar moesten we beiden vreselijk om lachen.

Maar toen de volgende dag mijn dochter op de koffie kwam en ik riep:

“Je raad nooit wat ik heb gekocht”, was dat dus duidelijk een open deur.

 Waarop zij met een prachtig plan kwam:

“Nou mam, als jij ergens in de toekomst naar de andere wereld overstapt gaan Alfred en ik een aantal kledingrekken aanschaffen. Dan rijden we na de afscheidsceremonie die rekken met al jouw verzamelde jassen de zaal in en nodigen we iedereen die dat wil uit om een ‘passende’ herinnering uit te zoeken….

 

Nou ja….. dat vond ik zo’n geweldig origineel idee dat ik uitriep:

” Dat moet je absoluut gaan doen!

En dan hoop ik dat je vooraf mijn gedicht: Lieven en leven wilt voorlezen!”

 

Dus je snapt dat ik op deze manier nog wel even vooruit kan met mijn jassencollectie….en bovendien is de nieuwe jas veel te mooi om de honden mee uit te laten…